Wydaje Ci się, że gotowanie zupy zajmuje bardzo dużo czasu i zamiast tego warto wybrać jakiś szybki posiłek? Nic bardziej mylnego. W wielu przypadkach ugotowanie zdrowej i pysznej zupy może zająć mniej niż 30 minut. Poznaj nasze propozycje.
Zupa krem z pomidorów
Pomidory powinny pojawiać się na naszym talerzu każdego dnia – szczególnie jeśli chcemy zachować młody i zdrowy wygląd. Znajdujący się w nich likopen ma zbawienny wpływ na skórę – pozwala redukować zmarszczki i zapobiegać kolejnym, dzięki czemu skóra staje się o wiele bardziej elastyczna.

Składniki:
- dwie puszki pomidorów lub 2 kilogramy pomidorów świeżych,
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- litr bulionu,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia w sprayu.
Przygotowanie:
Na oleju (wybierz olej do smażenia w sprayu) podsmaż cebulę. Kiedy będzie już miękka, dodaj do niej drobno posiekane ząbki czosnku i pomidory. Jeśli wykorzystujesz świeże pomidory, obierz je ze skórki. Po kilku minutach dodaj bulion i gotuj całość przez około 15 minut. Gotowe. Dodaj sól i pieprz do smaku. Zupę krem z pomidorów możesz podawać ze świeżą mozzarellą, która podniesie jej wartość odżywczą.
Zupa z soczewicy
Soczewica to jedno z najważniejszych źródeł białka do wszystkich wegan i wegetarian. Jest bardzo uniwersalna, dlatego można przygotować z niej różnego typu pyszne potrawy – zupy, zapiekanki, pasztety, sałatki i wiele innych. Dzisiaj przedstawiamy pomysł na pyszną i bardzo zdrową zupę z soczewicy – przygotujesz ją w pół godziny. Soczewica zawiera mnóstwo białka, aminokwasów, witamin i minerałów, dlatego powinna stanowić stały element każdej dobrze zbilansowanej, zdrowej diety. Jeśli jeszcze nie poznałeś jej smaku, najwyższa pora to zmienić!
Składniki:
- szklanka ugotowanej, czerwonej ciecierzycy
- włoszczyzna
- 1 litr bulionu
- cebula
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć posiekaną włoszczyznę. Zalej bulionem i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie dodaj ugotowaną soczewicę i podsmażoną cebulę. Gotuj przez kolejne 15 minut. Gotowe. Przypraw solą i pieprzem i ciesz się wyśmienitym smakiem pysznej zupy.