Przepis na zdrową zupę w 30 minut

Przepis na zdrową zupę w 30 minut

Wydaje Ci się, że gotowanie zupy zajmuje bardzo dużo czasu i zamiast tego warto wybrać jakiś szybki posiłek? Nic bardziej mylnego. W wielu przypadkach ugotowanie zdrowej i pysznej zupy może zająć mniej niż 30 minut. Poznaj nasze propozycje.

Zupa krem z pomidorów

Pomidory powinny pojawiać się na naszym talerzu każdego dnia – szczególnie jeśli chcemy zachować młody i zdrowy wygląd. Znajdujący się w nich likopen ma zbawienny wpływ na skórę – pozwala redukować zmarszczki i zapobiegać kolejnym, dzięki czemu skóra staje się o wiele bardziej elastyczna.

Składniki:

  • dwie puszki pomidorów lub 2 kilogramy pomidorów świeżych,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • litr bulionu,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia w sprayu.

Przygotowanie:

Na oleju (wybierz olej do smażenia w sprayu) podsmaż cebulę. Kiedy będzie już miękka, dodaj do niej drobno posiekane ząbki czosnku i pomidory. Jeśli wykorzystujesz świeże pomidory, obierz je ze skórki. Po kilku minutach dodaj bulion i gotuj całość przez około 15 minut. Gotowe. Dodaj sól i pieprz do smaku. Zupę krem z pomidorów możesz podawać ze świeżą mozzarellą, która podniesie jej wartość odżywczą.

Zupa z soczewicy

Soczewica to jedno z najważniejszych źródeł białka do wszystkich wegan i wegetarian. Jest bardzo uniwersalna, dlatego można przygotować z niej różnego typu pyszne potrawy – zupy, zapiekanki, pasztety, sałatki i wiele innych. Dzisiaj przedstawiamy pomysł na pyszną i bardzo zdrową zupę z soczewicy – przygotujesz ją w pół godziny. Soczewica zawiera mnóstwo białka, aminokwasów, witamin i minerałów, dlatego powinna stanowić stały element każdej dobrze zbilansowanej, zdrowej diety. Jeśli jeszcze nie poznałeś jej smaku, najwyższa pora to zmienić!

Składniki:

  • szklanka ugotowanej, czerwonej ciecierzycy
  • włoszczyzna
  • 1 litr bulionu
  • cebula
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Do garnka wrzuć posiekaną włoszczyznę. Zalej bulionem i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie dodaj ugotowaną soczewicę i podsmażoną cebulę. Gotuj przez kolejne 15 minut. Gotowe. Przypraw solą i pieprzem i ciesz się wyśmienitym smakiem pysznej zupy.