Szukasz pomysłu na zdrowe i ciekawe danie, które jednocześnie będzie pyszne? Nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie i zależy Ci na tym, aby przygotować coś na szybko? Szpinak z ciecierzycą to bardzo ciekawy posiłek, który zawiera w sobie tak wiele składników odżywczych, że niemal w całości zaspokoi dzienne zapotrzebowanie Twojego organizmu!

Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- puszka ciecierzycy
- koncentrat pomidorowy
- opcjonalnie: 50 gramów sera typu feta
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia w sprayu.
Na odrobinie oleju rozmroź szpinak na patelni. Kiedy będzie już miękki, dodaj do niego drobno posiekany czosnek, sól i pieprz oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Może również dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego, aby szpinak miał bardziej intensywny smak. Kiedy będzie gotowy, dodaj do niego ciecierzycę i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać również odrobinę posiekanej fety – doskonale sprawdzi się ozdobienia dania.
Potrawę możesz spożywać na ciepło i na zimno. Z takiej ilości składników spokojnie przygotujesz dwie porcje, dlatego drugą część możesz zostawić sobie na kolejny dzień lub spakować i zjeść jako lunch w pracy. Danie jest bardzo sycące, ponieważ ciecierzyca zawiera bardzo dużo białka. Przy okazji jest również bogata w kwas foliowy, dlatego potrawa to idealna opcja do ciążowego menu. Pamiętaj, że możesz modyfikować potrawę – dodatek odrobiny papryczki chilli sprawi, że będzie bardziej ostre, jednak lepiej wpłynie na układ pokarmowy. Z kolei dwie łyżki śmietany 12% spowodują, że danie będzie bardziej kremowe i łagodne, dzięki czemu nada się także dla maluchów.